Zdrowa i ekologiczna żywność

Wiele osób zaczyna zwracać coraz większą uwagę na jakość jedzenia. To bardzo pozytywne zjawisko, jednak chęć kupowania zdrowych i naturalnych produktów powinna iść w parze ze świadomością, co w dzisiejszych czasach faktycznie takie jest. Czy można zaufać wszystkim artykułom, które sprzedawane są jako zdrowa żywność lub żywność ekologiczna?

Jak rozumieć zdrową żywność i ekologiczną żywność?

Zdrowa żywność to pojęcie bardzo ogólne. Intuicyjnie każdy z nas zdaje sobie raczej sprawę co to znaczy. Można zaliczyć do niej produkty, które odżywiają nasz organizm i jednocześnie nie ma w nich żadnych składników, które mogłyby być w jakikolwiek sposób szkodliwe. Pewien problem polega na tym, że nie ma jednoznacznej i oficjalnej definicji, ani żadnych przepisów, które określałyby dokładnie co to jest zdrowa żywność. W związku z tym wielu producentów nazywa w ten sposób swoje artykuły, aby zachęcić klientów do ich kupna.

Natomiast żeby produkt zyskał miano ekologicznego muszą zostać spełnione odpowiednie standardy uprawy lub produkcji. Dotyczą one rezygnacji z używania środków chemicznych, nawozów sztucznych, pestycydów, antybiotyków czy regulatorów wzrostu. Jeśli producent uwzględnił te wymogi, może uzyskać odpowiedni certyfikat i oznaczać nim swoje produkty.

Czyli żywność ekologiczna na pewno jest zdrowa, ale zdrowa żywność nie musi być ekologiczna, a sporo osób od razu utożsamia je ze sobą.

Jak rozpoznać i gdzie kupować ekologiczne produkty?

Jeśli naprawdę zależy nam na tym, żeby kupować zdrową i ekologiczną żywność, musimy wiedzieć jak ją rozpoznać. Nie można opierać się na tym, że produkt stał na półce z eko artykułami. Szukajmy euro-logo w kształcie liścia. Świadczy ono o tym, że dany artykuł został wyhodowany lub wyprodukowany zgodnie z zasadami, które mają na względzie jak największe poszanowanie natury oraz praw zwierząt. Znak ten świadczy, że produkt poddany był odpowiedniej kontroli. Gospodarstwa ekologiczne otrzymują certyfikat na 12 miesięcy, a jego odnowienie wiąże się z ponownym sprawdzeniem warunków uprawy, hodowli zwierząt lub produkcji. Numer identyfikacyjny jednej z firm, która jest do tego uprawniona, znajduje się właśnie pod zielonym logo. Na opakowaniu ekologicznego produktu może być również umieszczone jakieś oznaczenie prywatne lub krajowe, ale tylko dodatkowo, nigdy zamiast liścia.

Dzięki opisanemu wyżej oznaczeniu możemy kupować żywność ekologiczną w sklepach i mieć pewność, że faktycznie jest naturalna. Jednak istnieje również szansa na zakup produktów pochodzących z gospodarstw ekologicznych, które sprzedają swoje produkty na różnego rodzaju targach lub poprzez sklepy internetowe. Nie wszystkie posiadają jednak certyfikaty. W związku z tym można albo zaufać producentowi, albo poszukać innego źródła. Natomiast warto pamiętać, że najzdrowsze są ekologiczne produkty regionalne, które mogą być jedzone właściwie bezpośrednio po zebraniu czy przetworzeniu. Na taką żywność na pewno warto „polować”.