Produkty sojowe – jakie mają wartości odżywcze?

Z całą pewnością można stwierdzić, że produkty sojowe mają bardzo korzystny profil wartości odżywczych. Warto się z nim zapoznać.

Zalety soi

Soja to roślina, która ma szereg zalet. Dlatego w obecnych czasach cieszy się tak dużą popularnością i wytwarza się z niej produkty o różnym charakterze. Przede wszystkim wśród głównych zalet soi można wskazać sporą zawartość łatwo przyswajalnego białka oraz aminokwasów, które nie są wytwarzane przez organizm człowieka. Oprócz tego soja ma bardzo szerokie zastosowanie i są z niej wytwarzane dość zróżnicowane zamienniki mięsa, przetworów mięsnych, a także nabiału.

Białko

Produkty sojowe (https://e-spar.com.pl/kategoria/produkty-sojowe/595) zawierają w swoim składzie przede wszystkim sporą ilość białka, które jest bardzo łatwo przyswajane przez organizm człowieka. Dlatego stanowią fantastyczną alternatywę dla tradycyjnych produktów mięsnych, a także nabiału oraz jaj. Soja aż w czterdziestu procentach składa się z białka, a jego zawartość wynosi około trzydziestu siedmiu gramów na sto gramów produktu. Aminokwasy zawarte w soi są bardzo dobrze wchłaniane przez organizm, dlatego warto włączyć produkty sojowe do swojego codziennego jadłospisu.

Kwasy tłuszczowe

W produktach sojowych można również znaleźć liczne kwasy tłuszczowe, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Na sto gramów soi przypada około dwudziestu gramów tłuszczów. Występują one zarówno w formie jednonienasyconej, jak i wielonienasyconej, a czego kwasów wielonienasyconych jest więcej. Oprócz kwasów tłuszczowych w soi można także znaleźć węglowodany w ilości około trzydziestu gramów na sto gramów produktu. Istotny w produktach sojowych jest także błonnik.

W tym dziale  Skuteczne sposoby na kaszel

Witaminy

Witaminy to kolejny składnik produktów sojowych występujących w różnych postaciach. W przetworach z soi można znaleźć witaminy cenne dla zdrowia człowieka, wśród których wymienia się przede wszystkim korzystną dla wzroku witaminę A, a także witaminę K, która bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Oprócz tego w produktach sojowych można także znaleźć liczne witaminy z grupy B, a także witaminę E.

Minerały

Produkty sojowe w swoim składzie oprócz witamin zawierają również liczne minerały, które także mają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie oraz dobre samopoczucie każdego człowieka. Wśród nich wymienia się przede wszystkim potas, fosfor, a także magnez oraz wapń. Oprócz tego soja stanowi także bardzo dobre źródło żelaza oraz selenu, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie jako zamiennik mięsa oraz przetworów z niego produkowanych.

Izoflawony

W soi można również znaleźć spore ilości izoflawonów, czyli fitoestrogenów. Związki tego rodzaju są bardzo podobne do naturalnie występujących w organizmie estrogenów. Fitoestrogeny mają pozytywny wpływ na ciało człowieka. Dzięki nim możliwe jest skuteczne obniżenie poziomu złego cholesterolu. Oprócz tego zmniejszają ryzyko pojawienia się różnych schorzeń, takich jak na przykład osteoporoza lub nowotwory.

Dodaj komentarz