Obiad jak u babci – szybkie gotowanie bez wysiłku

W coraz bardziej gnającym tempie życia, trudno jest znaleźć miejsce na gotowanie wykwintnych potraw. Współczesne kobiety nie tylko zajmują się domem, ale również pracują na pełnych etatach. W takiej sytuacji często ratują się produktami typu garmażerka. Jest jednak kilka sposobów, by wykonać obiad jak u babci w niezwykle szybki sposób.

Jak gotować szybko i zdrowo?

Wiele osób zajmujących się domem ma problemy z połączeniem szybkich obiadów, a jednocześnie smacznych i zdrowych. Tymczasem jest to o wiele prostsze, niż się początkowo wydaje. Przede wszystkim należy zwracać uwagę na sezonowość produktów, która w znacznym stopniu będzie definiowała to, w jaki sposób się odżywiamy. Dlatego latem, gdy dostęp do tanich warzyw jest najłatwiejszy, warto jest wybrać się na targ i wybrać to, czego w innych sezonach nie ma lub jest bardzo drogie. W ten sposób zaoszczędzimy dużo czasu na wymyślanie potraw, ponieważ gotowe rozwiązania przyjdą same: kalafior, pomidory, fasolka szparagowa czy cukinie – to tylko kilka przykładów warzyw które mogą stać się podstawą obiadu lub szybkim do przygotowania go dodatkiem.

Ponadto warto zaopatrzyć się w wysokiej klasy sprzęt, który znacznie skróci czas gotowania. Mowa tu o naczyniu do gotowani na parze lub specjalnej maszynie. Składa się ona z kilku pojemników (2-3), które tworzą poziomy. Do obsługi takiego urządzenia potrzeba niewiele, ponieważ do postawy wystarczy nalać jedynie wody. Następnie poziomy ustawiane są według oznaczeń na nich. Wystarczy włożyć surową pierś z kurczaka i fasolkę, a na najwyższym poziomie woreczek w ryżem. Następnie uruchomić urządzenie i już po 20-40 minutach mamy gotowe całe danie. Nie jest wymagane dodatkowe go smażenie czy pieczenie. A co jest jeszcze większym plusem, wszystko jest bardzo zdrowe, ponieważ opiera się na gotowaniu, na idącej do góry parze.

W tym dziale  Barwniki spożywcze - wszystko co musisz wiedzieć

Natomiast naczynie do gotowania na parze działa podobnie – do garnka z gotująca się wodą kładziemy naczynie, a na nim warzywa. Tutaj jednak przestrzeń gotowania jest znacznie ograniczona, niemniej jednak rozwiązanie to jest tańsze.

Czy warto sięgać po gotowe dania?

Kobiety myśląc „szybki obiad” często pojawia im się przed oczami garmażerka, gotowe dania z opakowania czy po prostu zamawianie pizzy do domu. To jednak niczego nie rozwiązuje, a wręcz odwrotnie. Gotowce być może nie wymagają większego wysiłku, jednak zdecydowanie nie jest to danie, które można polecić osobom dbającym o linię, zdrowy tryb życia lub unikają pewnych składników.

Niestety są to produkty, które często posiadają w sobie wiele konserwantów oraz substancji, których celem jest zazwyczaj przedłużenie daty ważności spożycia. Ponadto są to produkty, które mogą zawierać składniki szkodliwe, szczególnie dla osób z alergiami czy problemami żołądkowymi. Mogą to być laktoza, gluten czy orzechy.

Warto zatem zaopatrzyć się w sprzęt, który nie tylko skróci czas gotowania, a przy tym wytworzy niezmiernie smaczne i zdrowe posiłki. Natomiast gotowe rozwiązania w kuchni być może i trwają jeszcze łatwiejsze do przygotowana, jednak zdecydowanie nie są to produkty, które można zakwalifikować do kategorii „zdrowe”.