W kuchni meksykańskiej można znaleźć szereg bardzo zróżnicowanych potraw. Warto zapoznać się z listą najpopularniejszych dań przygotowywanych w Meksyku.
Tacos
Wśród najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej można wskazać przede wszystkim tacos, które znane są praktycznie wszędzie. Tacos to potrawa, która zazwyczaj złożona jest z tortilli. Może to być zarówno tortilla kukurydziana, jak i pszenna. Oprócz tortilli tacos zawiera w swoim składzie także mięso wraz z odpowiednimi przyprawami oraz pomidory z czosnkiem i cebulą. Dodatkowo w tacos można znaleźć warzywa charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej, takie jak kukurydza oraz czerwona fasola.
Quesadilla
Kolejnym popularnym daniem kuchni meksykańskiej bez wątpienia jest quesadilla. Ta potrawa również złożona jest z tortilli, która może być zarówno kukurydziana, jak i pszenna. W tortilli znajduje się nadzieje z różnymi dodatkami wraz z roztopionym serem, który nadaje całemu daniu niepowtarzalnego smaku oraz aromatu. Wśród popularnych składników w Quesadilli można wskazać na przykład ziemniaki, grzyby, paprykę jalapeno, kiełbaski chorizo, a także wiele innych. Dzięki tak szerokiej gamie dodatków możliwe jest dostosowanie tego dania do swoich indywidualnych preferencji.
Guacamole
Wymieniając najpopularniejsze dania kuchni meksykańskiej nie można zapomnieć o takiej potrawie jak guacamole. Guacamole to meksykański sos, który przygotowywany jest na bazie awokado. Jego głównym składnikiem jest oczywiście awokado, jednak w niektórych wariantach tego dania mogą się również znaleźć pomidory, paprykę chili, cebulę oraz czosnek, a także różne rodzaje przypraw. Guacamole w Meksyku traktowane jest jako forma przystawki i najczęściej spożywa się je w towarzystwie tortilli.
Nachos
Z całą pewnością można stwierdzić, że kuchnia meksykańska jest bardzo zróżnicowana. Można w niej znaleźć także wyjątkowe w smaku nachos. Nachos to małe kawałki tortilli, które są pokryte roztopionym serem. Mogą być serwowane z szeroką gamą dodatków, dzięki czemu stanowią fantastyczną formę przekąski. Wśród polecanych dodatków do nachos można wskazać między innymi mięso z kurczaka lub mieloną wołowinę, paprykę jalapeno, czerwoną fasolę, a także sos salsa oraz guacamole.
Enchiladas
Tradycyjnym daniem meksykańskim jest również enchiladas. Jest to danie, które także powstaje na bazie tortilli kukurydzianej. Jest ona podsmażana na oleju, dzięki czemu staje się miększa. Tortilla pokrywana jest sosem, a następnie układany jest na nią farsz. Całość jest zwijana w kształt przypominający rurkę. Rurki z farszem umieszcza się w naczyniu żaroodpornym oraz pokrywa dodatkową ilością sosu i innych dodatków.
Fajita
Wśród chętnie wybieranych dań kuchni meksykańskiej można wskazać również taką potrawę jak fajita. Jest to danie, w którym grillowane mięso podawane jest w pszennej lub kukurydzianej tortilli. Całość może być serwowana z dość zróżnicowanymi dodatkami, takimi jak na przykład guacamole lub sos salsa.