Sezon grillowy w pełni, więc warto pomyśleć o wymianie starego grilla na nowy. Dobry sprzęt sprawdzi się przez wiele sezonów dlatego warto zainwestować trochę pieniędzy i cieszyć się wspólnym czasem spędzonym na świeżym powietrzu wraz z rodziną lub przyjaciółmi. Na rynku znaleźć możemy wiele modeli grilli, które różnią się od siebie wielkością, kształtem czy też sposobem wytwarzania ciepła. Pojawia się więc pytanie jaki grill wybrać? Już spieszymy z pomocą i wyjaśniamy podstawowe różnice pomiędzy najpopularniejszymi rodzajami grilli tj. grillem tradycyjnym oraz grillem elektrycznym.
Grill tradycyjny
Inaczej nazywamy go również grillem węglowym, ponieważ głównym źródłem wytwarzania ciepła jest węgiel. Jest to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj grilla. Jego obsługa nie należy do najbardziej wygodnych, jednak to właśnie cała ceremonia rozpalania grilla sprawia, że grill węglowy cieszy się tak dużym uznaniem. Grill na węgiel drzewny nadaje również wyjątkowy smak przyrządzanym na nim potrawom. Posiadają one bardzo charakterystyczny smak, ponieważ potrawy przygotowywane są wolniej niż w przypadku grilla gazowego i posiadają delikatny aromat dymu, którego nie da się uzyskać w innych typach grilli.
Na rynku można spotkać wiele modeli grilli węglowych różniących się między sobą funkcjami. Istnieją bowiem grille z wędzarnią, lub praktyczne grille z pokrywą, pod którą smażone są potrawy. Bardzo ciekawym wyborem może okazać się również specjalny grill z popielnikiem, który ułatwia jego czyszczenie. Wiele grilli węglowych posiada również specjalne miejsce do przygotowywania potraw i przechowywania akcesoriów. Jak widać wybór jest naprawdę szeroki, a to na jaki się zdecydujemy zależy wyłącznie od naszych potrzeb.
Grille węglowe są również bardzo lekkie i łatwe w transporcie, dlatego jeśli zależy nam na grillowaniu nie tylko we własnym ogrodzie, to zdecydowanie warto się zainteresować takim rozwiązaniem.
Minusem grilla węglowego zdecydowanie jest dłuższy czas potrzebny do tego, by zacząć przyrządzać potrawy. Rozpalenie węgla i uzyskanie odpowiedniej temperatury wymaga bowiem sporo czasu.
Grill elektryczny
Grille węglowe wymagają dużo miejsca i można używać ich jedynie na zewnątrz. Pogoda jednak nie zawsze dopisuje, co może okazać się problematyczne jeśli mamy ochotę na potrawy przyrządzane na grillu. W takiej sytuacji bardzo ciekawą alternatywą może okazać się grill elektryczny. Jest on zdecydowanie mniejszy niż grill węglowy, a z uwagi na to że do jego „uruchomienia” nie używa się węgla, można używać go w mieszkaniu. Aby zacząć grillować przy użyciu grilla elektrycznego, wystarczy podłączyć go do gniazdka. Jest to idealne rozwiązanie, jeśli chcemy grillować przez cały rok.
Smak potraw przyrządzanych na grillu elektrycznym zdecydowanie różni się od tego, który można uzyskać przy użyciu klasycznego, węglowego grilla, jednak wygoda użytkowania w jakimś stopniu to rekompensuje.