Sok z granatu można kupić lub wytłoczyć samodzielnie. Ale czy warto to robić skoro w sklepach jest dużo różnych soków? Zdecydowanie warto, gdyż sok ma właściwości prozdrowotne, m.in. zapobiega nowotworom, chorobom układu krążenia i opóźnia procesy starzenia. Ponadto, działa ściągająco i antybakteryjnie.
Właściwości zdrowotne soku z granatu
Sok z granatu pozyskuje się z czerwonych pestek tego owocu. Napój zawiera duże ilości węglowodanów, witaminy C oraz witaminy E i B5. Sok jest też źródłem potasu, magnezu i fosforu. Oprócz tego zawiera kwas askorbinowy, flawonoidy oraz garbniki. Dzięki tak bogatemu składowi ma właściwości lecznicze i odmładzające. Sok z granatu chroni komórki i wspiera ich regenerację, opóźnia procesy starzenia. Ma też zastosowanie w terapii onkologicznej i profilaktyce raka. Badania wykazały, że sok z granatu działa hamująco na raka prostaty i raka piersi, spowalniając namnażanie komórek nowotworowych. Ponadto sok ma właściwości kardioprotekcyjne, co oznacza, że poprawia przepływ krwi przez naczynia krwionośne dzięki obniżeniu ciśnienia krwi oraz redukcji złogów i zwapnień. Specjaliści potwierdzają, że obniża cholesterol, reguluje poziom cukru we krwi, działa antybakteryjnie i stymuluje naturalną florę bakteryjną układu pokarmowego.
Kiedy warto stosować sok z granatu?
Sok z granatu warto pić codziennie, gdyż ma właściwości przeciwzapalne i ściągające, co zawdzięcza obecności garbników i flawonoidów. Łagodzi objawy menopauzy, co jest zasługą antyoksydantów i fitohormonów, więc powinny po niego sięgać panie, które wkraczają w wiek przekwitania. Sok z granatu ma zastosowanie w leczeniu onkologicznym, w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2 oraz w leczeniu chorób układu pokarmowego. Właściwości soku z granatu sprawiają, że jest pomocny także w profilaktyce i leczeniu choroby Alzheimera.
Ile soku z granatu warto pić dziennie?
Sok z granatu ma cierpki smak, dlatego jeśli wytłacza się go samodzielnie, można dosypać słodzik. Lepiej użyć słodzika naturalnego zamiast cukru, żeby zachować prozdrowotne właściwości soku z granatu. Dobrym wyborem będzie ksylitol. Do soku z granatu można dodać sok z innych owoców, tworząc zdrowy napój o niebanalnym smaku. Świetnym wyborem będzie sok z pomarańczy. Można też sok rozcieńczyć wodą mineralną. Dzienna dawka soku to 40 ml, a najlepiej podzielić ją na dwa razy i pić sok rano i wieczorem. Sok można samemu przygotować w wyciskarce lub miażdżąc nasiona owocu.
Sok z granatu jest pyszny i zdrowy, a nie mogą go pić tylko osoby, które mają tendencję do zaparć. Włączmy sok do jadłospisu, by długo cieszyć się dobrym zdrowiem.