Wyciskarka do soków, jaką wybrać?

Owoce i warzywa to bomba witaminowa, która przynosi same pozytywne skutki dla naszego zdrowia. Jednak zjadanie ich w oczywistej, surowej postaci może z czasem stać się nudne. Jednocześnie właśnie w takim stanie są one najzdrowsze. Jednak aby urozmaicić sobie spożywanie owoców i warzyw, a jednocześnie jak najbardziej skorzystać z ich właściwości, doskonałym pomysłem będzie zakup wyciskarki do soków.

Do czego służy oraz jak działa wyciskarka?

Wyciskarka to sprzęt służący do wyciskania nie tylko owoców i warzyw, ale również zielonych liści, ziół, traw, a nawet pszenicy czy jęczmienia. To wolnoobrotowe urządzenie miażdży wrzucone składniki w celu przerwania ich włókien i ścian komórkowych miąższu, uwalniając tym samym sok znajdujący się w komórkach i przestrzeniach międzykomórkowych. Uwolniony sok jest odsączany przez sitko, po czym przepływa do wyznaczonego zbiorniczka. Pozostały, suchy miąższ zostaje usunięty do oddzielnego pojemnika.

Jakie są rodzaje wyciskarek do soków i czym się charakteryzują?

Dwuślimakowa wyciskarkia do soków to urządzenie zbudowane z dwóch, identycznych, równoległych wałków ślimakowych, które zazębiając się, miażdżą wrzucone produkty. Ten model wyciskarki pozwoli nam uzyskać najwyższej jakości soki, z zachowaniem największej ilości składników odżywczych. Doskonale radzi sobie ze wszystkimi gatunkami owoców i warzyw, ale również roślinami liściastymi i ziołami. Niestety, jest to również najbardziej czasochłonny model zarówno pod względem wyciskania soku, jak również czyszczenia.

Poziome wyciskarki do soków cechują się wolnoobrotowym wyciskaniem warzyw i owoców. Dzięki temu, że nie wytwarzają ciepłej temperatury, składniki odżywcze zawarte w wyciskanych produktach nie niszczą się, chroniąc najcenniejsze witaminy i minerały. Na rynku dostępne są również modele, które zostały wyposażone w funkcję homogenizacji. Oznacza to, że możemy mielić produkty bez oddzielania soku od surowca, co daje nam nieograniczone możliwości. Dzięki tej funkcji możliwe jest robienie przecierów, lodów, a nawet masła orzechowego czy musów dla niemowląt.

Pionowe wyciskarki do soków działają podobnie do poziomych. Różnią się jednak tym, że znajdujący się w nich mechanizm został obrócony, przez co wrzucane składniki wpadają do środka nie wymagając popychania. Niestety, uzyskany sok jest jednocześnie gęstszy, co dla wielbicieli rzadszych soków może stanowić problem. Zdecydowaną zaletą pionowych wyciskarek do soków jest ich rozmiar (wyglądem przypominają sokowirówki, są zdecydowanie mniejsze, niż te poziome). Warto również wiedzieć, że nie posiadają one funkcji homogenizacji.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze wyciskarki?

Jeśli ktokolwiek myśli, że wybór wyciskarki jest prostym zadaniem to jest w błędzie. Wybór jest na tyle duży, że ciężko się zdecydować co wybrać. Aby ułatwić sobie zadanie warto zastanowić się czego oczekujemy od tego urządzenia. Jakie soki smakują nam najbardziej ? Gęste, z drobinkami miąższu czy rzadkie? Jak często zamierzamy używać wyciskarki? Jeśli codziennie – należy wziąć pod uwagę czasochłonność czyszczenia każdego modelu, gdyż po jakimś czasie może nas to zniechęcić do dalszego użytkowania.

To, na jaką wyciskarkę się zdecydujemy zależy tylko i wyłącznie od naszych wymagań. Producenci wychodzą naprzeciw oczekiwaniom, wypuszczając na rynek coraz to nowsze modele. Niestety, nadal nie ma na rynku wyciskarki idealnej, która połączyłaby w sobie wszystkie zalety. Musimy zatem stworzyć sobie hierarchię wymagań, a następnie zdecydować się na jeden, najbardziej odpowiadający nam model.