Przepis na zdrową pizzę z kamienia

 

Pizza to typowo włoskie danie, które zachwyca chrupiącym ciastem, wyśmienitym serem oraz świeżymi dodatkami. Wypiekana w tradycyjnym piecu z kamienia jest także daniem zdrowym i sycącym. Jakie akcesoria kuchenne wykorzystać do jej przygotowania? Poznajmy przepis na pyszną pizzę z kamienia.

Prawdziwa włoska pizza to danie przygotowane na cienkim cieście, z dużą ilością żółtego sera, mozarellą oraz wyśmienitym sosem pomidorowym. Charakteryzuje się chrupiącym spodem, a we włoskich restauracjach podawane jest z dużą ilością oliwy.

Jakie akcesoria kuchenne wybrać?

Do wypieku wyśmienitej włoskiej pizzy, która króluje w rzymskich i mediolańskich restauracjach można wykorzystać rozmaite akcesoria kuchenne ze sklepu Puregreen, które znacząco wspomagają proces pieczenia. W warunkach domowych mało kto dysponuje tradycyjnym piecem kamiennym, można jednak wykorzystać specjalny kamień – warto zainwestować w tego typu akcesoria kuchenne, zwłaszcza jeśli chcemy uzyskać aromatyczną i chrupiącą pizzę.

W sprzedaży znajdziemy różnego rodzaju kamienie – kwadratowe i okrągłe, grubsze i cienkie. Jakie kamień okaże się najlepszy? Dostosujmy jego wymiary do rozmiarów piekarnika, a także indywidualnych preferencji. Okazuje się bowiem, że im grubszy kamień, tym dłużej oddaje ciepło, a przygotowane dzięki niemu ciasto będzie bardziej chrupiące. Pamiętajmy jednak, że tego typu akcesoria kuchenne są bardzo ciężkie – najlepszym wyjściem jest więc kupno dość cienkiego kamienia. Warto też zainwestować w specjalną blaszkę z dziurkami, dzięki którym ciasto upiecze się bardziej równomiernie i będzie znakomicie smakować.

Akcesoria kuchenne i co dalej?

Delicious fresh pizza on brown wooden background

 

Kiedy wybierzemy już odpowiednie akcesoria kuchenne do wypieku pizzy, musimy włożyć kamień do zimnego piekarnika i zacząć go rozgrzewać. Następnie możemy przystąpić do zasadniczej fazy – przygotowania ciasta i składników. Do przyrządzenia pizzy dla 2-3 osób potrzebujemy 1,5 szklanki mąki pszennej, 150 ml ciepłej wody, odrobinę oliwy z oliwek, soli i cukru oraz oczywiście drożdże – świeże lub w formie instant. Potrzebne będą także składniki na wierzch – dobierzmy je według uznania, szczególną uwagę zwracając na ser żółty i mozarellę, a także sos pomidorowy. Składniki na ciasto łączymy i formujemy z nich kulę, którą następnie odkładamy na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu – najlepiej w misce przykrytej ściereczką. Kulę można posmarować odrobiną oliwy za pomocą specjalnego pędzelka – takie akcesoria kuchenne bardzo się przydają. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy, a na wierzch układamy składniki – zaczynając od rozsmarowania sosu. Warto eksperymentować z doborem składników – wybierzmy salami, oliwki i świeże pomidory.

Jak ułożyć pizzę na kamieniu?

Przeniesienie pizzy na rozgrzany kamień może wydawać się trudne, jednak istnieją sprawdzone sposoby na poradzenie sobie z tym problemem. Wystarczy, że zaopatrzymy się w specjalny papier do pieczenia (warto mieć pod ręką takie akcesoria kuchenne) obficie posypany mąką – zsunięcie z niego pizzy jest bardzo proste. Po upływie 20-25 minut nasza wyśmienita pizza jest już gotowa – chrupiące ciasto jest niezwykle sycące, a świeże składniki wspaniale uzupełniają całość, tworząc prawdziwie włoski smak. Smacznego!