Jaką kaszę wybrać?

Produkty spożywcze, jakimi są kasze zapewniają konsumentom mnóstwo zdrowych produktów zapewniających odpowiednie wartości odżywcze. Kasza to produkt posiadający sporo kalorii, jednak jedzona z umiarem nie powoduje tycia ze względu na zawartą w niej skrobię. Nic więc dziwnego, że jest to produkt, który może być spożywany przez osoby odchudzające się.

 Atuty, jakie posiada kasza to niska zawartość tłuszczu. Dodatkowo produkt ten jest bogaty w złożone węglowodany dostarczające energii ludzkiemu organizmowi. Węglowodany takie rozkładają się do glukozy w wolnym tempie, więc nie powodują nagłych skoków insuliny. Jest to ważne dla ludzi odchudzających się, ponieważ gwałtowny wzrost stężenia cukru sprawia, że apetyt jest większy oraz wspomaga niepożądane procesy odkładania tkanki tłuszczowej.

Zdrowotne właściwości kaszy

Oprócz wspomnianych wyżej zalet, kasza posiada kolejny istotny atut, jakim jest duża zawartość błonnika, czyli składnika wspomagającego procesy trawienia, perystaltykę jelit oraz działającego na organizm w sposób powodujący jego odtruwanie. Błonnik pęcznieje w żołądku, powodując uczucie pełności i sytości, więc z jego pomocą można ograniczać podjadanie między posiłkami. Kasza to produkt dostarczający wielu składników mineralnych i witamin. Znajduje się w niej żelazo, magnez, potas i wapń oraz witaminy z grupy B i witamina E.

W tym dziale  Najlepsze dresy i kurtki dla mężczyzn na sezon jesienno-zimowy

Jaki rodzaj kaszy warto wybrać?

Kasza jest produktem dostępnym w różnych wersjach w polskich sklepach. Wyroby takie różnią się od siebie pod względem składu oraz stopnia przetworzenia. Najlepsze są kasze, które były rozdrabniane i oczyszczane w jak najmniejszym stopniu. Jeśli chodzi o obróbkę i wielkość ziaren to można rozróżnić kilka rodzajów kaszy:

  • Drobna (manna, perłowa, kuskus).
  • Łamana (jęczmienna łamana).
  • Krupy (pęczak, jaglana, gryczana).

Jeśli ktoś jest na diecie odchudzającej to idealnym wyborem dla takiej osoby będzie kasza gryczana i jęczmienna. Z kolei kasza manna nie jest polecana ze względu na jej właściwości sprzyjające tyciu.

Różne rodzaje kaszy i ich właściwości

Na rynku dostępne są różne rodzaje kaszy charakteryzujące się określonymi cechami:

  • Kasza gryczana – zawiera dużo białka oraz kwasu foliowego. Idealna dla osób odchudzających się oraz osób mających problemy z układem krążenia.
  • Jęczmienna – posiada dużo błonnika, więc niweluje zaparcia i poprawia trawienie. Oczyszcza organizm z toksyn, a dzięki witaminie PP walczy ze złym cholesterolem i poprawia stan skóry.
  • Jaglana – zawiera mało skrobi i dużo białka. Zawiera najwięcej witamin i minerałów w porównaniu z innymi kaszami. Jest to produkt bezglutenowy idealny dla alergików.
  • Kasza kukurydziana – nie powoduje alergii, więc jest idealna dla niemowląt i małych dzieci.
  • Kuskus – idealne połączenie kaszy i makaronu. Zawiera mało błonnika i dużo węglowodanów. Ten łatwostrawny produkt poleca się osobom z chorobami trzustki i woreczka żółciowego. Kasza ta zawiera również cenne żelazo.
  • Manna – zawiera mało błonnika, witamin i minerałów. Jest za to źródłem skrobi i jodu.
W tym dziale  Soki z owoców dla aktywnych

Oczywiście kasze w zależności od rodzaju nadają się dla różnych grup konsumentów. Stanowią one składniki wielu ciekawych potraw. Przepisy można łatwo znaleźć w Internecie.

Dodaj komentarz